неділю, 2 листопада 2014 р.

Zelenew

Ініціативні львів’яни з проекту Zelenew оголосили збір коштів на створення спеціального обладнання для переробки пластику. Зелене соціальне підприємство ставить собі за мету зменшити кількість пластику, який ми щодня викидаємо на сміття. Одна майстерня з обладнанням, яке хочуть створити за допомогою «Спільнокошту», зможе щороку переробляти півмільйона пластикових пляшок.
«Чи задумувались ви, що ми користуємось пластиковою пляшкою в середньому 20 хвилин. А, відслуживши своє призначення, вона перетворюється на сміття – років так на 500. На упаковці ми часто бачимо символ, який означає, що пластик придатний для переробки. Проте переробляють лише 10% пластику, який використовують люди. Решта пластику – засмічує планету. Ми пропонуємо змінити цей підхід», – кажуть ініціатори проекту.
Ініціатива хоче створити обладнання, яке буде переробляти пластикове сміття у нові речі, аби пластик і далі служив людям, пише biggggidea.
«Одна майстерня з обладнанням зможе щороку переробляти півмільйона пластикових пляшок. А це – 15 тонн пластику, що й далі служитиме людям, замість того, аби опинитися в річці чи на звалищі», – додають автори проекту.
На реалізацію проекту потрібно 50 тис. грн. Долучитися.

За основу беруть просту і доступну технологію голандського дизайнера Дейва Хаккенса PreciousPlastic, що дозволяє відмовитись від дорогого промислового обладнання і без проблем розміщується навіть у гаражі, кажуть в ініціативі. Пластик подрібнюється, нагрівається і легко нашаровується на заготовку або запікається у формі, розмір і обриси якої обмежує тільки фантазія дизайнера.
З цього пластику можна отримати декори, світильники, оригінальні меблі, контейнери для зберігання та сортування, покриття для поверхонь та багато корисних речей для дому та вулиці.
Ця технологія гнучка і нагадує ручний 3D-принтер. Для роботи підходять пластикові відходи будь-якого виду та кольору.
«Прибуток спрямовуватиметься на втілення важливих соціальних ініціатив, які потребують фінансування, але за своєю природою не можуть бути комерційними. Підтримавши нашу кампанію на «Спільнокошті», ви зможете обирати, на який з проектів будуть спрямовані кошти. Ми хочемо, щоб прецедент успішного «зеленого» підприємництва, почавшись зі Львова, став звичайною справою і в інших містах. Ми віримо, що ресайклінг стане буденним явищем навіть у невеличких містах і селах, де відходи переробляються локально і для локальних потреб», – додають ініціатори.

Джерело:
http://tvoemisto.tv/news/lvivyany_pereroblyatymut_plastyk_u_krasyvi_rechi_yak_doluchytys_66731.html