суботу, 14 березня 2015 р.

І знову. Чому не можна випалювати траву і до чого це призводить

Навесні, коли сходить сніг і оголюється грунт, а також пізньої осені, деякі з нас влаштовують пожежі, спалюючи померлу траву. Люди, котрі заявляють, що випалювання торішньої трави потрібне, помиляються самі і вводять в оману інших. Кожен акт підпалу – це є злочин проти тендітного світу природи. Головна небезпека полягає в провокації лісових пожеж та руйнуванні біоценозу екосистеми.

Біоценоз – взаємопов’язана сукупність мікроорганізмів, рослин, грибів і тварин, що населяють більш менш однорідну ділянку суші або водойми.

Що примушує людей випалювати траву? Зрозуміло, що для дітей молодших трава, котра горить – це забава, розвага. Але про те, чим ця забава може закінчитися, вони не думають. Ті ж, хто старший, часто підпалюють траву з хуліганських мотивів. Якщо говорити про дорослих, то багато хто робить це свідомо, думаючи, що спалювання трави корисне. Вважають за краще випалювати траву й ті, хто лінується прибирати сміття і сухостій вручну. ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: В природі усе влаштовано розумно і раціонально. Весняні підпали шкодять траві, кущам, плазунам, комахам — усьому живому мікросвіту!

пʼятницю, 6 березня 2015 р.

Дитячий садок використовує сонячні батареї

Львівська школа-садочок економить близько 11 тис. грн на місяць завдяки встановленню сонячних колекторів
Школа-садочок «Арніка», розташована у Львові, вже п’ятий рік поспіль використовує енергію сонця для підігріву води у басейні та харчоблоці. У навчальному закладі підрахували, що економія енергії, яку отримує школа за рахунок сонячних колекторів з квітня по жовтень становить більше 7 тис. КВт/год. Якщо помножити цю кількість на січневий тариф на електроенергію – виходить більше 11 тис. грн економії на місяць, повідомляє портал «Твоє Місто».

Сонячну енергію школа почала використовувати ще з березня 2010 року, встановивши 20 колекторів, що призначені для нагріву води в басейні, та 8 високоефективних колекторів, що нагрівають воду для використання у харчоблоці. Тоді на встановлення необхідного обладнання місто витратило 721 тисячу гривень. Проте, за словами в. о. начальника управління освіти Львівської міської ради Зоряни Довганик, якщо врахувати економію на підігріві води, сонячні колектори окуплять себе приблизно за 10 років. «Враховуючи те, що зараз ціни на електроенергію значно зростають, щомісячна економія буде збільшуватися», - додала вона.

Варто зазначити, що у зимовий період економія від використання сонячних колекторів значно менша – усе залежить від того, наскільки похмурою є погода. Взимку воду у шкільному басейні доводиться додатково підігрівати. Проте сонця вистачає, щоби обігрівати воду в басейні з квітня по жовтень. А от потужні всесезонні сонячні колектори, що працюють для обігріву води у шкільній їдальні, забезпечують харчоблок достатньою кількістю гарячої води навіть узимку.

Джерело: http://ecotown.com.ua/news/Lvivska-shkola-sadochok-ekonomyt-blyzko-11-tys-hrn-na-misyats-zavdyaky-vstanovlennyu-sonyachnykh-kol/