четвер, 17 січня 2008 р.

Львів, міське сміттєзвалище

Львів, сміттєзвалище "Грибовицьке"
(від назв сіл Великі і Малі Грибовичі, в околиці яких воно розташоване).

Функціонує понад 50 років, загальна площа - більше 30 га. Триває процес його закриття.

Так виглядає територія глибоко за шлагбаумом. Хоча до "центру" ще далеко (фото вгорі).


"Гори" мають висоту п’ятиповерхового будинка. За твердженням працівників, якщо виникають пожежі, охоронець викликає пожежну машину і займання гасять. Хоча територія і ландшафт навряд чи дозволяють реагувати на такі явища адекватно (див. фото вгорі)...
На території звалища є декілька ставків для збирання води, що стікає по сміттю і через ґрунт після дощів. Вода в ставку чорна; береги, хоч і обсаджені деревами, на метр від води цілком лисі.

Грибовицька "вулиця" (фото вгорі). Такі вулиці утворюються внаслідок перегортання верхніх шарів сміття; за словами працівників сміттєзвалища, шари при цьому просипаються піском і землею. Вулицями користуються сміттєвози, збирачі та постійні мешканці звалища - щурі й тарагани. Останні, правда, пересуваються переважно не вздовж, а впоперек. Ще тут живуть чайки.





Грибовицькі "санітари" (фото вгорі). Як стверджують селяни, на сміттєзвалищі можна заробити 150-200 грн. денно. Є люди, які вибирають корисні елементи з куп, поки їх ще не перегорнули, є ті, хто відвозить знахідки в пункти прийому (металобрухт наприклад). Деякі речі, які знаходять тут в цілком доброму стані, потрапляють і на "барахолки" (після прання і чищення).
Навколишні села
В 70-х роках на території навколо звалища вирощували сільськогосподарські культури. Зараз це заборонено, хоча 5-10 хв. їзди машиною від шлагбаума - і вже бачиш біля дороги грядки капусти...
Влітку 2007 року в селах Малі Грибовичі та Збиранка мав з’явитися водогін (!). Досі люди користувалися водою з давно копаних криниць, глибина яких, очевидно, недостатня, щоб отримувати чисту воду. В Малих Грибовичах також відкрили фельдшерсько-акушерський пункт. В проекті також будівництво дороги в Малі Грибовичі і Колонію, підвідний газопровід в ці ж села і купа інших красивих обіцянок.
Непевна статистика
"Грибовицьке сміттезвалище і ЛМКП „Збиранка" працюють з 1956 року (за іншими даними - з 1957 - triphilon). За усіма стандартами його мали закрити ще тридцять років тому. За цей час місто накопичило сміття висотою від 45 до 65 метрів та площею, за різними даними, від 33 до 40 гектарів. Крім того, сміттезвалище „у завантаження має" від 5 до 3 озер (одне, начебто, засипали сміттям, інше - було аварійним і не заповнювалося гудронами), де зберігаються, за різними даними, від 200 до 500 тис. тонн кислих гудронів, які належать Львівському дослідному нафтомаслозаводу. (..) На сьогодні Львів накопичує 1 млн метрів кубічних ТПВ щороку, кожного дня - 3,1 тис. метрів кубічних. Мешканці навколишніх сіл (Великі Грибовичі, Малі Грибовичі, Малехів, Збиранка) мають у себе під боком гігантський сміттєвий айсберг" (http://www.zaxid.net/article/6933/)
"За оцінками дослідників, тепер тіло смітника важить 8 400 000 тонн, його висота – 60 метрів. Постійний процес гниття призводить до того, що температура на його дні сягає 60-80 градусів тепла. Там постійно утворюється метан із великим вмістом сірководню. Чорними плямами на карті полігону позначено гудронові озера, де спочивають бридкі, смолоподібні відходи нафтової промисловості. Вода, яка проходить через гудрони та інші принади сміттєзвалища, перетворюється на смердючу багнюку, рясно збагачену кислотами, солями та шкідливими металами. Назбиралося її настільки багато, що вона почала бити джерелами за кількасот метрів від сміттєзвалища, неподалік вулиці Щурата. Палить вона все на своєму шляху". "Згідно з підрахунками, кожна львівська сім’я щодня викидає 1 гривню, а Львів загалом – близько 200 000 гривень". "Згідно з кіотськими стандартами, тонна метану в 21 раз шкідливіша за тонну вуглекислого газу" (http://portal.lviv.ua/exclamation/2006/10/20/120940.html).
Для роздумів
Місто Львів, обласний центр, кількість населення станом на 2001 рік - 733 тис. осіб.
У Львові працює:
- ЛЬВІВСЬКА ФАБРИКА ПО ПЕРЕРОБЦІ ВТОРСИРОВИНИ, ЗАТ (Переробка текстильних відходів. Виробляють: ватин вовняний, обтирочне полотно, обтирочні кінці, шмаття, вату вовняну і бавовняну, ковдри, матраци, рукавиці робочі; приймають: макулатуру, матраци, ганчір'я)
- АСТРО, ПП (Обробка металевих відходів та брухту чорних металів)
- БОЙКО ОСТАП ЛЮБОМИРОВИЧ, СПД (Підприємство постійно купляє вторинну сировину і відходи полімерів, надає послуги з переробки пластмас).
- ВТОРКОЛЬОРМЕТ, ЗАТ (Збір і переробка лому кольорових металів, випуск товарів народного споживання)
- КОМПАНІЯ ДНІСТЕР, ТОВ (Заготівля, переробка, продаж брухту чорних, кольорових металів)
(загальна кількість фірм в довіднику "Львівський універсальний довідник" (http://www.dlab.com.ua/index.php) з міткою "вторсировина" - 20)
Написано за матеріалами інтернет-видань та на основі власних спостережень - triphilon

Немає коментарів: