пʼятниця, 14 листопада 2008 р.

Повсюдна практика у Львові — спалення сміття

До мого носа докотився їдкий дим. Визираю у вікно — горить посеред двору, біля смітників. Як завжди. Двірничка клопочеться навколо вогнища — змітає все акуратно докупи, щоб горіло краще.



Пригадую, свого час міськрада приймала рішення про заборону спалення листя...

Ось, наприклад, таке газетне повідомлення:



Чинним законодавством України передбачено відповідальність за спалення трави й сміття. Так, стаття 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за самовільне спалювання листя рослинності або її залишків, опалого листя у парках, скверах, інших зелених насадженнях без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу.
Штраф за спалення для простих громадян становить від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а для посадових осіб – від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів.

Якщо мешканці виявили факти спалювання сухого листя чи сміття, варто про це повідомити за телефонами – 244-41-88 та 244-41-01.
Стаття 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняє спалювати листя.

Така ж заборона встановлена Державними санітарними правилами охорони атмосферного повітря населених пунктів та розпорядженням Львівського міського голови від 26.09.2007 року № 452 «Про заборону спалювання сухої рослинності, опалого листя та твердих побутових відходів у м. Львові».

Подібну норму містить і стаття 27 Закону України «Про рослинний світ», яка вказує, що спалювання сухої природної рослинності або її залишків забороняється без дозволу державно уповноважених територіальних органів в галузі охорони навколишнього природного середовища.

А що ми бачимо у наших дворах? На цьому ось попелищі, що вже лише тліє, пішли з димом двері, вікна (фарбовані емалевою фарбою), дивани, ліжка, поліровані тумбочки, купа картону, який можна було без жодних зусиль переробити, фанера і ДВП, пінопластові упаковки і ще страшно казати що. А те, що утворилося в процесі горіння, пішло в наші легені. В легені наших дітей. В кров наших дітей...

І це ще сьогодні згорить...

А от унітази і металеві каркаси горіти не хочуть. На щастя.

Смішно, але двірничка, поки я ходила з фотоапаратом навколо згарища, хутенько нищечком віддалилась, помахуючи де-будь віником, і за хвилину її у дворі й духу не було. Ніби я маю повноваження здерти з неї її 50 неоподаткованих мінімумів...
Люди, як побачите таке неподобство — дзвоніть у відділ благоустрою своєї міськради! Телефони легко знайти в інтернеті. Лише введіть у пошукову систему фразу "спалювання сміття у (назва міста)".

1 коментар:

Анонім сказав...

позикова компанія, яка надає мені позику в розмірі 5 000 000,00 доларів США. Коли інші позичкові інвестори нехтують моєю пропозицією, але пан Бенджамін Лі надав мені позику на успіх. вони надають рішення щодо фінансування компаніям та приватним особам, які шукають доступу до фондів ринків капіталу, вони можуть допомогти вам фінансувати ваш проект або розширити свій бізнес .. Надіслати електронною поштою Контакт :::: Також 247officedept@gmail.com або Напишіть на WhatsApp Номер на + 1- ( 989-394-3740)