пʼятниця, 16 січня 2009 р.

Багатотарифний електролічильник

Виявляється, ми всі можемо економити на оплаті за електрику – маємо таке право! Якщо встановити багатотарифний електролічильник, то будемо сплачувати різну ціну за електрику у різний час доби. Тільки багато хто про це навіть не здогадується.
Яким чином можна платити за електрику менше – розповів інженер-метролог державного підприємства "Чернігівстандартметрологія" Євгеній Малецький.
Що говорить закон?
Постанова НКРЕ (Національної комісії регулювання електроенергетики України) № 309 діє з 10 березня 1999 року. Відповідно до цієї Постанови, за умови встановлення багатотарифного лічильника розрахунки з побутовими споживачами за електроенергію проводяться за різними цінами у різний час доби.
До Постанови декілька разів вносилися поправки, але головне у ній залишилося незмінним – вночі кіловат-година коштує дешевше, ніж удень!
Чому так? Вироблену електроенергію на склад не покладеш, її потрібно відразу передати споживачу. За часи СРСР надлишок електроенергії передавався з одного регіону до іншого. Тоді, пам’ятаєте "В Петропавловске-Камчатском – полночь…" – коли у нас сонце у зеніті.
А зараз вся Україна живе в одному годинному поясі. Вранці та ввечері ми вмикаємо дома освітлення та побутову техніку, а значить, електростанції ввечері та вранці риплять від напруги, а вночі – працюють вхолосту. А що таке для енергетичного обладнання зміна режимів роботи? Це як для автомобіля рух ривками по переповненим шляхам у місті. А отже – зменшення ресурсу обладнання та додаткові витрати палива.
От НКРЕ і запропонувала споживачам додатковий стимул вмикати електроприлади вночі. Постанова говорить про дво- та тритарифний облік. Споживач сам має вирішити, що для нього вигідніше.
Скільки платити?
За двозонними тарифами побутовий споживач сплачує 0,7 тарифу вночі з 23.00 до 7.00. У інший час – повний тариф.
Тризонний тариф – це цілий розклад!
Повний тариф – з 7.00 до 8.00; з 11.00 до 20.00; з 22.00 до 23.00 – всього 11 годин на добу.
1,5 тарифу – з 8.00 до 11.00 та з 20.00 до 22.00 – всього 5 годин на добу.
0,4 тарифу – з 23.00 до 7.00 – всього 8 годин на добу.
Відповідно, за двозонного обліку економія автоматична, а от тризонний вимагає раціонального мислення споживача.
Можна заперечити – вночі ж ми спимо, який сенс у таких тарифах? А от і ні, стверджують спеціалісти. На цей час можна перенести роботу котла електроопалення, електропідігрів підлоги, підйом води у водонапірні башти, прання у машині. Вночі також працюють наші холодильники, побутові приладі у "сплячому" режимі, кондиціонери.
Переваги багатотарифного обліку вже давно оцінили підприємства з нічним режимом роботи, такі як пекарні. Через постійне подорожчання газу багато споживачів прагнуть зекономити на опаленні – і багатотарифний облік за електричну енергію може у цьому допомогти!
Проведемо розрахунок вартості електроопалення з використанням тритарифного обліку. Щоб виконати точний розрахунок потрібно знати величину втрат тепла через стіни та вікна, коефіцієнт корисної дії опалювальної системи, об’єм приміщення.
Що для цього треба?
Для того, щоб перейти на дво- або тризонні тарифи, треба встановити у себе багатотарифний електролічильник. Вони не дивина і не дефіцит, є імпортні та вітчизняні.
Електролічильники випускаються одно- та трифазні. Для вибору лічильника треба порахувати потужність електрообладнання та знати стан електромереж. Якщо потужність електрообладнання складає 2÷3 кВт, то може бути достатнім встановити однофазний лічильник. Якщо ж більше, то скоріш всього доведеться придбати трифазний лічильник. Бажано, щоб лічильник мав функцію «керування навантаженням». Приблизна вартість багатотарифних лічильників така: однофазного – 500 гривень, трифазного – 1500 гривень.
Що має зробити побутовий споживач, щоб встановити у себе багатотарифний лічильник та перейти на дво- або тризонні тарифи?
1.Ознайомитись з Постановою НКРЕ № 309 від 10 березня 1999 року (зі змінами) та Порядком застосування тарифів на електроенергію – там ще є цікава інформація про тарифи.
2.Звернутися до енергопостачальника – у районні або міські електромережі – з заявкою на установку багатотарифного лічильника.
3.Якщо планується при цьому збільшити потужність, треба отримати у районних або міських електромережах технічні умови на це збільшення.
4.Погодити установку лічильника у районних або міських електромережах.
5.Виконати вимоги технічних умов.
6.Оплатити вартість лічильника, послуги електромереж (зі збільшення потужності, програмування та установки лічильника), вимірювання параметрів електробезпеки проводки.
7.За необхідності – внести зміни до договору про користування електроенергією.
Ще варіант!
Якщо встановлення лічильника Вас не влаштовує, пропонуємо ще один спосіб економії. ГАРАНТОВАНИЙ і ДУЖЕ ПРОСТИЙ! Не вмикати зайвих електроприладів. Не влаштовувати ілюмінацію з яскравим світлом у кожній кімнаті на цілий вечір. Не лишати на ніч телевізор чи комп’ютер у "сплячому" режимі. Купувати електроприлади класів споживання "А" та "В" – вони економніші за "С", "D" тощо. Вчасно розморожувати холодильники – навіщо витрачати світло на льодову кірку?! Поміняти лампи на "економки". І тоді рахунки за світло точно стануть добрішими і не лякатимуть.
http://www.proelectro.info/news.php?i=3860

Додаткову корисну інформацію можна читати тут: http://www.proelectro.info/info.php?i=3291&info_cat=66&info_rub=68

1 коментар:

Slobodskoj сказав...

Для збереження життя та здоров’я людей, вкрай необхідно додержуватися заходів електробезпеки. Покупцям та користувачам електроприладів не завадить інструкція, яка надається до кожного електроприладу. Будьте, будь ласка, уважні. Хай Вам щастить.