неділя, 21 червня 2009 р.

Природні способи відлякування комарів

Сучасні численні засоби проти комарів — цілий набір шкідливих речовин. Найбільш шкідливими є аерозолі (через використання у них фреону), а разом з тим наші діти із величезним задоволенням бігають з балончиками за одним комарем, вірячи, що чим струмінь отрути має прибити комаху "на льоту". Було б дуже добре, якби магазинні засоби типу "Райду" або "Раптора" взагалі вийшли з нашого вжитку. Люди тисячі років жили в різних кліматичних умовах і успішно давали собі раду набридливим комахам.
Вашій увазі пропонується опис природних засобів відлякування комах. Більшість інз них — ароматичні масла, тому потрібно пам’ятати, що у деяких людей вони можуть викликати алергію. Крім того, кожне ароматична олія має свої властивості, тому не варто використовувати те, що трапиться "під руками": замість заспокоєння шкіри на місці укусу може виникнути ще більше подразнення.

Відлякує комарів запах гвоздики, базиліку, анісу й евкаліпту. Будь-яку з олій цих рослин можна використовувати для захисту – стане змастити відкриті ділянки шкіри або крапнути на джерело вогню – у камін, багаття, на свічку або розігріту сковорідку. Олія чайного дерева також можна використовувати як репелент, до того ж вона швидко позбавляє свербежу та набряклості шкіри після укусів комах.
Ось простий рецепт із гвоздикою: 5 г кип’ятити 15 хв у склянці води. 10 крапель відвару змішати з 1 ст. ложкою будь-якого одеколону і протерти відкриті ділянки тіла. Упродовж двох годин можна гуляти спокійно: комарі і мошки облітатимуть вас.
До відлякувальних засобів належать запах валеріани, дим від злегка просушеної глиці ялівцю, соснових або ялинових шишок, камфори. 100 г камфори, якщо їх випарувати над вогнем, позбавлять від мух і комарів навіть дуже великі приміщення.
Для захисту від кровоссальних комах наші предки застосовували й відвар коріння пирію – одного з найпоширеніших бур’янів.
Посадіть під вікнами будинку бузину. Її свіжі гілки приносьте в кімнату, вони відлякують комарів. Доцільно також зробити грядку з томатами, бо комарі не люблять специфічного запаху листя помідорів.
Давнім народним засобом проти комарів вважають і пиретрум. Його інша назва – персидська, далматська або кавказька ромашка. Сушені суцвіття, стебла і листя цих видів ромашки, подрібнені на порошок, вражають нервові клітини комах. Комарі не насмілюються залітати в приміщення, оброблене пиретринами.
Допоможе нам у боротьбі з надокучливими комахами й кедрова олія. Її запах відлякує не тільки комарів, а й мух та тарганів.
Укус комара спричиняє свербіж, що його можна зняти розчином питної соди (0,5 ч. ложки на 1 скл. води), нашатирним спиртом або блідо-рожевим розчином марганцівки. Добре знімають біль і свербіж від укусу розім’яте свіже листя черемхи або м’яти. Але все-таки ліпше запобігати комариним укусам, ніж боротися з їх наслідками.
Олег ШИШК, газета "Сім’я і дім"

1 коментар:

Радомир Эра сказав...

Якщо у вас були фінансові проблеми, то вам пора посміхнутися. Вам потрібно зв’язатись лише з паном Бенджаміном щодо суми, яку ви хочете позичити, та періоду оплати, який вас влаштовує, і ви отримаєте позику протягом трьох робочих днів. Щойно я в шостий раз отримав позику в 700 тисяч доларів терміном на 180 місяців з можливістю виплати до закінчення терміну дії. Містер Бенджамін допомагає мені в оренді. Зв’яжіться з ним, і ви побачите, що це дуже чесна людина з добрим серцем. Його електронна адреса - 247officedept@gmail.com, а його номер телефону в WhatApp - + 1-989-394- 3740.