вівторок, 26 липня 2011 р.

Стандарт якості питної води в Україні

Нові стандарти якості питної води запровадять не раніше ніж 2020-го. Розробили їх у СЕС торік, але перейти на них Україна не зможе. Водоканали не спроможні надавати якіснішу воду споживачам. Нагадаємо, нинішні норми діють із 1982-го року.

Вимоги до якості питної води в Україні застаріли. Їх ухвалили майже 30 років томУ. Торік санепідеміологи розробили нові стандарти. Але документ так і не набув чинності.

"Введение новых требований отсрочено до 2020-го года. Потому что невозможно сейчас довести воду, довести водоканалы до качества, которые требуются в этом нормативе", - пояснює телеканалу UBR Ігор Петраков, заступник головного санітарного лікаря України.

Крім того, більшість виробників бутильованої води не зможуть раніше ніж 2020-го переоснастити свої підприємства, аби постачати її на ринок за новими нормативами. А ще цим вимогам не відповідатиме вода із криниць та бюветів.

"В нашей подземной воде, к сожалению, есть тоже столько гадости, например в Киеве. Я вам скажу, что у нас где-то половина скважен врядли будет соответствовать новому санпину. Почему? Потому, что новый санпин – это нормы выше европейских. Я хочу подчеркнуть, что по целому ряду показателей наши санитары заложили требования в нормах выше европейских", - розкриває таємниці Валерій Кравченко, директор Наукового Інституту міського господарства.

За офіційними прогнозами, на нові стандарти води Україна перейде за 9 років. Експерти кажуть, насправді знадобиться у кілька разів більше часу.

UBR.UA

1 коментар:

Елена сказав...

Вода действительно ужасная, чайник не успеваю чистить от накипи, в кипячёной воде ужасный мутный осадок. Пробовала воду замораживать, когда увидела какой осадок получается в оттаявшей воде из под крана, совсем плохо стало. Покупать бутилированную воду не всегда есть возможность, думаю, о том, что пора ставить фильтр на воду, надеюсь поможет.