субота, 19 травня 2012 р.

ЛАСКАВО ПРОСИМО ДО ГАЗОВОЇ КАМЕРИ! МАРІУПОЛЬ ПРОСИТЬ ДОПОМОГИ


Пані та панове, а також шановні гості Euro 2012!

Від 8 червня до 1 липня 2012 року в Україні та Польщі пройде чемпіонат Європи з футболу, на який приїдуть тисячі гостей із всіх кутків Землі. Чемпіонат буде проходити у 4 містах Польщі й 4 містах України, зокрема у Донецьку. Саме в Донецьку буде розташована збірна Франції, а її уболівальників розселять по містах Донецької області, зокрема в Маріуполі.

У зв’язку з цим звертаємо Вашу увагу на критичну екологічну ситуацію, що склалася на Донеччині, особливо в Маріуполі, – ви зіткнетеся з цією ситуацією, коли завітаєте на матчі чемпіонату.
Протягом багатьох років металургійні комбінати Маріуполя порушують норми викидів шкідливих речовин в атмосферу та водойми. У Маріуполі, де мешкає майже півмільйони жителів, поряд з густонаселеними районами знаходяться металургійні заводи, що належать групі „Метінвест” (Ренат Ахметов) – ПАО „ММК Азовсталь, ПАО „ММК ім.Ілліча”, а також інші промислові підприємства, які безконтрольно викидають відходи у повітря та Азовське море.
В умовах безвітряної погоди наше місто все частіше страждає від отруйного смогу, що наносить шкоду здоров’ю. У 2011 р. із 365 днів 188 офіційно були визнані небезпечними для здоров’я, тобто такі, коли Управління охорони здоров’я Маріуполя не рекомендує жителям відчиняти вікна та виходити на вулицю, щоб не наразитись на вплив викидів із металургійних заводів.
За 4 минулі місяці 2012 р., 1,5 місяці були офіційно визнані шкідливими для перебування на відкритому повітрі.

У майбутньому днів з несприятливими метеоумовами стане ще більше, оскільки клімат змінюється не в ліпший бік. Проте міська влада та комбінати-забруднювачі запевняють, що „плануються інвестиції в модернізацію” й обіцяють „підняти свої підприємства до європейських екологічних стандартів”, але виконання відкладається до 2020 року.
Сьогодні, перед Євро-2012, отруйний смог над Маріуполем стоїть більшість днів на рік. Навіть міські пляжі на узбережжі Азовського моря часто повиті димом. Унікальне, дуже тепле Азовське море гине з вини металургійних монстрів! Велика кількість видів азовської риби щезла… Колись курортний Маріуполь нині став промисловою смітницею!

Жителів міста та близьких районів шокують дані про кількість онкологічних хворих (серед яких багато дітей!), хворих на туберкульоз, пневмонію. Маріупольські діти з народження мають ослаблений імунітет, різноманітні алергії, астму, бо матері виношують немовлят в екологічно небезпечній „зоні”.
Ще у 1988 р. в газеті „Приазовський робочий” вийшла стаття академіка Антипенка „На краю генетичної прірви”. Академік каже, якщо навіть перевезти до екологічно чистого міста дітей, які народились в Маріуполі, то їхні нащадки матимуть велику кількість патологічних змін упродовж 50 років, бо людина, що прожила більш 30 років в Маріуполі, отримує зміни на генетичному рівні. Висновок невтішний: екологія нашого міста гірша за Чорнобиль!
Колись державні підприємства нині перейшли в приватну власність. Їхні хазяї, маючи мільярдні прибутки, нічого не роблять для захисту довкілля, Азовського моря, населення Маріуполя, тому ситуація стала критичною.

Наведемо деякі цифри щодо викидів в атмосферу та воду.
2008 рік. Злив отруйних речовин в Азовське море через «водоспуск № 9» металургійного комбінату «Азовсталі» (холдінг «Метівест») перевищив існуючі норми за наступними показниками: нерозчинні речовини (в 2,8 разів), азот амонійний (в 5,7 разів), залізо (в 3,6 разів), мідь (в 7 разів), цинк (в 1,76 разів), нафтопродукти (в 4,3 разів).
У 2011 - 2012 звіт Маріупольської Гідрометеостанції показав перевищення середньомісячних концентрацій пилу в 1,3 рази, двоокису азоту в 2,1 рази, аміаку в 1,9 разів, фенолу у 1,2 разів, формальдегіду в 7,2 рази від межі допустимого забруднення! Азовське море, колись найбагатше у світі за виловом риби, гине й знаходиться на межі катастрофи!

За даними 2007 р., коли ще здійснювались позапланові перевірки та інформували державну владу про порушення норм, встановили, що коли „Азовсталь” збільшила виробництво чавуну, мартенівської та конверторної сталі, не відбулося відповідного збільшення потужності установок очищення газу. Це призводить до викидів в атмосферу забрудненого диму.

І це усього лише мала частка порушень екологічних норм, що діють в Україні. Подібні порушення відбуваються на комбінатах регулярно. Законодавчі акти в Україні приймаються на користь монополістів-олігархів. Після 2008 року процедура проведення позапланових перевірок була ускладнена, що посилює екологічне свавілля власників заводів. Але навіть коли перевірки вдається провести, приписи контролюючих органів систематично не виконуються, і екологічна ситуація в регіоні на сьогодні залишається критичною.

У своїх звітах і прес-релізах на сайті менеджери "Метинвесту" немов би турботливо звітують про збереження довкілля і здоров'я населення
На ділі ж їх турбота виглядає так:











Такий стан речей не може не позначитися на здоров'ї мешканців регіону. Справжня катастрофа має місце у зв'язку з рівнем онкологічних захворювань. Так, в 2010 році кількість хворих на рак в Маріуполі склала 377,1 осіб на 100 000 осіб, в 2009 році захворіло 359,4 особи на 100 000 осіб. Для порівняння, за даними "Всесвітнього фонду досліджень раку", найвищий рівень захворюваності на рак у країнах світу складає 326,1 випадків на 100 000 осіб.
Не менш страшна картина щодо туберкульозу і захворюваннях дихальних шляхів. На жаль, хворобу практично неможливо діагностувати вчасно, оскільки лікарі "за наказом зверху" ставлять загальний діагноз "гостре респіраторне захворювання".

Щоденний смог супроводжується підвищенням показників смертності серед мешканців Маріуполя. Ще один рік смогу зменшить населення Маріуполя на 7000-8000 осіб з урахуванням сальдо міграцій і народжуваності. Місто фактично вимирає! Старокримське кладовище поблизу Маріуполя щодня " росте" і давно вже вважається найбільшим в Європі - 187 гектарів!


Соціальний вибух у регіоні стався в січні 2012 року.

Передували йому складні метеорологічні умови упродовж усього 2011 року. На світлинах ви можете бачити, що являє собою ця картина. Це не туман! Це дим з металургійних заводів! СМОГ - вбивця!




Мітинги відбулися 15 січня і 19 лютого 2012 року.



Ми досі намагаємося достукатися до менеджменту і власників металургійних заводів, влади міста і країни, щоб дотримувалися наші законні права на життя у безпечних умовах, щоб нам дали елементарну можливість ДИХАТИ свіжим повітрям, якого позбавляє нас турбота про надприбутки власників промислових підприємств міста.
Але і досі з їх боку адекватної реакції не було. Місто задихається! Нас "годують" лише обіцянками.
"Екологічні платежі" закладені у вартість одиниці продукції, яка йде на експорт і продається за європейськими цінами. Закономірним було б вкладення грошей власниками промислових підприємств в модернізацію виробництва, яка окрім зниження шкоди, що наноситься природному довкіллю і жителям Маріуполя, також дала б можливість працювати трудящим заводів в людських умовах, наближених до європейських. Але мільярди, які олігархи заробили, економлячи на здоров'ї рядових маріупольців і інших жителів Донбасу, були вкладені в т.ч. і у будову "Донбас Арени".
Ми вимагаємо від власників заводів, державної влади дотримання наших конституційних прав, природоохоронного законодавства, які зараз цинічно зневажаються. Ми вимагаємо від влади негайно змінити законодавство з метою посилення кримінальної і адміністративної відповідальності за злочини і правопорушення у сфері екології.

Для нас головною стратегічною метою є: 
- чисте повітря;
- чиста прибережна зона і поверхневі води в Маріуполі (річки, Азовське море);
- чисті ґрунтові води.

На всі наші звернення в органи влади нам прийшли відписки. Адміністрації заводів навіть не спромоглися відповісти на наші письмові звернення! Представники міської влади, депутати і представники промислових підприємств навіть не прийшли на екологічні протести, хоча їм були вручені офіційні запрошення!

Нині громадськість Маріуполя активно працює, щоб факти порушення заводами холдингової групи "Метінвест" екологічних норм набули всенародного розголосу.
Але активізувати громадськість і зокрема працівників заводів непросто. Україна знаходиться на низькому рівні розвитку громадянського суспільства і цивільних інститутів. Профспілки практично не працюють, будь-якого працівника легко залякати звільненням, зняттям премії. Будь-який керівник найбільше боїться вищого керівника, який є справжнім тираном для підлеглих. При цьому керівники підприємств, олігархи, заробляючи гроші на здоров'ї українців, відправляють своїх дітей і онуків жити, вчитися і працювати в Англію, Францію та інші західні країни, наслідуючи приклад диктаторів типу Муамара Каддафі.

Просимо вас по можливості бойкотувати відвідування Донецької області під час проведення Чемпіонату Європи з футболу, переслати це повідомлення знайомим, які планують приїхати на чемпіонат, поширити інформацію серед друзів, родичів і приятелів. Якщо у вас є можливість передати цю інформацію в міжнародні екологічні організації - зробіть це. Ми, мешканці Донецької області, будемо вам дуже вдячні!

Просимо також підписати онлайн-петицію.

Елеонора Гайворонська, 
прес-секретар СГОМ (Союзу громадських організацій Маріуполя)

7 коментарів:

Ira сказав...

Ситуація в Маріуполі справді кризисна. Господарі заводів хочуть мати прибуток за будь-яку ціну, нехтуючи людьми. Для стороннього ока куплять дітям іграшки в дитячий садок - і все. Така турбота про жителів - ганьба!

Valera сказав...

Вопрос экологического состояния в Мариуполе действительно стоит остро! Но и в остальных промышленных городах страны, экологическая ситуация неменее актуальна, не поленитесь, погуглите к примеру такие города : Кривой рог, Запорожье, Ужгород, Ровно и этот список еще можно продолжать и продолжать. К примеру Экологическая проблема в Кривом Роге до настоящего времени так и не решена, он не чуточку не чище того же Мариуполя(нашим политикам Кривой рог в даное время не интересен), а вот Мариуполь - это совсем другое дело. Как вы все прекрасно знаете что мэр города собирается баллотироваться в ВР, а в место себя "поставить" своего сыночка...А теперь подумайте хорошенько...Надеюсь на то что здравомыслящие люди в нашей стране еще остались и не заглотят в очередной раз наживку нашей "глубокоуважаемой" власти!

Анонім сказав...

"За даними 2007 р., коли ще здійснювались позапланові перевірки та інформували державну владу про порушення норм, встановили, що коли „Азовсталь” збільшила виробництво чавуну, мартенівської та конверторної сталі, не відбулося відповідного збільшення потужності установок очищення газу. Це призводить до викидів в атмосферу забрудненого диму".

Азовсталь стала Ахметовской только в прошлом году, хотя Азовсталь все эти годы дымила без него, но никто на нее - почему-то - не гнал. А как стал Ахметов - понеслось? а раньше чего молчали?

Ольга сказав...

Панове, я не думаю, що "раніше мовчали" і що жахливий стан міста - передвиборна наживка. Маріуполь давно і вперто стоїть під №1 найбрудніших міст України. І ніхто не каже, що треба розв’язувати проблему тільки в Маріуполі. Її треба розв’язувати всюди! Але про це не можна мовчати.

Серый сказав...

Рассмотрим решение проблеммы на примере Мариуполя. У митингующих нет конкретных предложений по поводу решения экологической проблеммы в городе, они просто "коломутят воду", назревает вопрос: нужны ли вообще такие митинги? Люди твердят - хотим чтобы заводы перестали дымить!, холдинг предоставляет информацию о проделанной работе и дальнейших планах в рамках экологической программы, но народу все нитак, а предложений нет....

Ольга сказав...

Для вирішення певної проблеми потрібно:
1. Усвідомити існування проблеми.
2. Знайти її причини.
3. Шукати шляхи вирішення.
4. Втілювати найефективніші шляхи.
5. Проаналізувати результат.
Нехай "каламутять воду", головне, щоб не вмирали байдуже!

Анонім сказав...

Во-первых, Метинвест как раз и предлагал пути решения проблемы, которые последний раз озвучил вчера на встрече с общественностью Мариуполя: Метинвест выводит из эксплуатации три коксовые батареи коксохимического цеха ПАО "МК "Азовсталь". Об этом сообщил генеральный директор ООО "Метинвест Холдинг" Игорь Сырый в ходе встречи с представителями общественных экологических организаций Мариуполя.
А что касается той, кто составил это письмо - госпожи Гайворонской - то это мэр Мариуполя "активировал" ГО "Совесть", которое год после образования своего почему-то не заморачивалась проблемами экологии Мариуполя, а в конце 2011 года внезапно возбудилось до такой степени, что сподвиглось организовать митинги протеста с раздачей распечатанных в типографии листовок и буклетов, с координацией действий и масштабными рассылками в соцсетях.