суботу, 6 вересня 2014 р.

Пункти прийому біомаси можуть позбавити Україну газової залежності

Пункти прийому біомаси можуть позбавити Україну газової залежності

Ціна енергоносіїв росте. Це загальносвітова тенденція. Нам, персонально, роблять ще важче. До ціни газу для українських споживачів люб'язно додають політичну надбавку. Такі реалії.

Україна не повинна дотувати економіку іншої країни, перераховуючи шалені кошти за постачання енергоносіїв, якщо є шанс залишити ці кошти в кишенях власного народу.

У нас є всі умови для отримання теплоносія від спалювання біомаси та інвестування величезних коштів у власну економіку та розвиток бізнесу. В даному випадку, під біомасою ми розуміємо всю рослинність, яка може бути висушена та спалена: відходи деревообробних підприємств, очерет, кора, тирса, стебла рослин.
Потенціал біомаси в наших регіонах - величезний. Ресурс - відновлювальний. А значна частина підприємств перебуває в стані колапсу через необхідність утилізації відходів. Саме відходів, бо лише мізерна частина біомаси переробляється в гранули чи брикети, придатні для спалювання.

Від проблеми до прибутку

Як тільки з'явиться можливість продати біомасу, ніхто не буде возити її на полігон для захоронення, при цьому заплативши за цю послугу з власної кишені.
Підприємства натомість почнуть продавати біомасу і отримувати додатковий прибуток.
Країна додатково отримає вирішення частини екологічних проблем, бо зникнуть об'єми біомаси, що потрапляли на полігони твердих побутових відходів.

Пункт прийому біомаси

Малий бізнес
Для функціонування такого пункту, для початку немає потреби у великих інвестиціях та позиках. Єдиний стандарт для пакування купленої біомаси вирішується елементарним набором пристроїв, що можуть бути виготовлені на любому підприємстві і коштуватимуть смішні гроші.

Потрібен бокс, або навіс, де складуватиметься фасована біомаса та відбуватиметься природній процес сушки сировини.

Кожен власник земельної ділянки може розвести енергетичну вербу і мати гарантований заробіток.

Земельні ділянки, безперспективні для сільськогосподарської діяльності, матимуть шанс стати основою малого бізнесу.

Це є новий ринок використання біомаси і чисте поле для ініціативи самих широких верств населення, які можуть створити свій власний бізнес «з нуля».
Для багатьох депресивних регіонів це реальний шанс створити широко розгалужену мережу малого бізнесу.

Середній бізнес
Середній бізнес виникне там, де буде можливість оперувати значними об'ємами біомаси, а також забезпечення транспортування біомаси від пунктів прийому до котелень. Також розвинеться ринок установки та обслуговування котлів, які будуть використовувати фасовану біомасу.

Потенціал біомаси

Ми аграрна країна. Щорічні врожаї сільгоспкультур відновлюють біомасу, а нам потрібно по-господарськи розпорядитися таким ресурсом.
Маємо вдосталь лісу. А те що раніше було проблемою та просто утилізовувалось: гілки, кора, тирса, обрізки та пеньки буде вигідно продано через пункти прийому біомаси.

Якщо ми почнемо використовувати хоч декілька відсотків від наявного потенціалу біомаси, додавши до цього наш видобуток газу та вугілля, то станемо енергетично незалежними.
Біомаса по собівартості може перемогти викопні ресурси, а її відновлюваний потенціал зробить конкуренцію з нею - безперспективною.

Кожну осінь ми задихаємося від диму багать, коли власноруч спалюємо рослинні рештки. Ми не рештки палимо, а власні гроші та палимо енергетичну незалежність держави.

Необхідно створити умови для функціонування такої схеми, коли ми будемо використовувати власне тепло, а кошти за його споживання залишаться на теренах нашої Батьківщини та стимулюватимуть розвиток нашої економіки та українського суспільства.

Олександр Товмач, Липень 2014 року

http://ecotown.com.ua/news/Punkty-pryyomu-biomasy-mozhut-pozbavyty-Ukrayinu-hazovoyi-zalezhnosti/

Немає коментарів: