четвер, 26 лютого 2015 р.

У Криму підвищується мінералізація води через безконтрольне буріння свердловин

Кримська вода, ідіоти, це як прекрасна дика пташка. Ти будеш її довго і складно ловити, посадиш в клітку, але вона не співатиме. Інші її сестри, які раніше тішили твій слух своїм співом, замовкнуть і відвернуться від тебе. І вона зрештою або випурхне з клітки, або помре в неволі. 
Кримська вода завжди ненавиділа загарбників і нехлюїв. Це добре знали в давнину. А того, хто сам вільний і все навколо шанує, вона ощасливить. І напоїть, і нагодує.
Кажу, бо знаю.
Нижче замітка про новини з водою.

Через безконтрольне буріння свердловин і використання підземних джерел протягом 2014 року мінералізація підземних вод Північного Криму серйозно збільшилася.

Про це на засіданні комітету Державної ради Криму з аграрної політики, екології та природних ресурсів заявив заступник міністра екології та природних ресурсів республіки Олексій Яценко, – повідомляє Кримінформ.

За словами заступника міністра, минулого року для вирішення водної проблеми Криму міністерство «закривало очі» на буріння свердловин без ліцензій і дозволів.
«Міністерство йде на все, і не секрет, що ми закривали очі на все, і не тільки ми, тому що бурив свердловини весь Крим, бурили свердловини без дозволів, без ліцензій, без проектів, без погоджень – без нічого. Ми на півночі Криму, в Красноперекопському районі, вже за результатами року спостерігаємо суттєве збільшення мінералізації», – повідомив заступник міністра.

Яценко зазначив, що підземні води Північного Криму були й раніше сильно мінералізовані.

«У Красноперекопську і так в 2,5 рази мінералізація була збільшена за результатами спостережень на початок 2014 року, а на початок 2015 там вже 0,5 приріст ваги. Це за рахунок неконтрольованого відбору води», – зазначив він.

У вересні міністр екології Геннадій Нараєв, коментуючи заяву екологів про загрозу засолення грунтів у Криму через інтенсивне використання підземних вод, запевняв, що буріння артезіанських свердловин не зашкодить екосистемі півострова. Він обіцяв, що при реалізації програми з буріння свердловин відбудеться екологічна експертиза, а потім буде здійснюватися відповідний моніторинг і контроль.

Джерело: Крим.Реалії
http://ua.krymr.com/content/article/26869662.html

Немає коментарів: