четвер, 26 березня 2009 р.

10 способів витрачати гроші з думкою про природу

Ми звикли при виборі того чи іншого продукту зважати на два фактори: ціна та якість. На ці ж характеристики найбільше звертають увагу піарщики, з подачі яких ми вимушені слухати з усіх боків про “дешеві, але дуже якісні товари та послуги”… (Дешева рибка - погана юшка…) Але зараз не про те.
Було б дуже добре для навколишнього середовища (та й для людини в ньому), якби кожен з нас у повсякденному житті під час прийняття рішення про купівлю того чи іншого продукту зважав не лише на якість та ціну, а й вплив продукту на природу.
Ось 10 простих способів витрачати гроші з думкою про довкілля:
1. Перш за все, потрібно звертати увагу на фізичні та хімічні характеристики продукту й не купувати товари, які містять шкідливі для здоров’я людини та природи речовини: шкідливі харчові добавки, шкідливі домішки у косметиці та миючих засобах, з часом, сподіваюсь, ми матимемо змогу враховувати при покупці продуктів наявність генетично модифікованих організмів й т.п.
2. Обирати серед аналогів більш дружні для довкілля альтернативи: енергозберігаючі лампи замість звичайних, ноутбуки замість настільних персональних комп’ютерів, побутові прилади найвищого класу енергозбереження, офісний папір зі вторинної сировини й ін.
3. Купувати товари та користуватись послугами компаній, що впровадили та підтримують екологічні системи менеджменту: ISO 14 000 і/або EMAS. Це не забезпечує дружність до довкілля товарів та послуг, однак свідчить про наявність на підприємстві чіткої екологічної політики, яка спрямована на постійне вдосконалення екологічних показників діяльності.
4. Звертати увагу на наявність на продуктах екологічного маркування: “Екологічно чисто та безпечно“, Energy Star й ін..
5. Знайомитись з різноманітними рейтингами екологічних товарів від визнаних у світі організацій. Прикладом може бути рейтинг екологічної електроніки від Greenpeace. В 2008 році найбільш дружньою до довкілля організація назвала компанію Sony Ericsson (5 балів з 10! ще є куди вдосконалюватись навіть найкращим!). Ознайомитись з методикою рейтингу можна тут (англійською).
6. Купувати те, що вироблене ближче. Ще в дитинстві мене дивувало, що в райцентр із працюючим хлібзаводом привозять хліб з інших райцентрів за 40-80 кілометрів. Зараз, зайшовши в супермаркет, скажімо, за плавленим сирком, можна побачити більше десятка найменувань. Відстань до місця виробництва може досягати тисячі кілометрів. Уявіть скільки палива та енергії витрачено на транспортування!
7. Не купувати сміття: не обирайте продукти з великими упаковками (особливо актуально для дитячих ігращок), не купуйте речі, які насправді Вам не потрібні. Все це дуже скоро потрапить на смітник.
8. Обирайте речі, які в подальшому можна повторно використати або віддати на повторну переробку (не в принципі, а в конкретних умовах, де Ви мешкаєте).
9. Купуйте продукти соціально відповідальних компаній, які популяризують екологічну відповідальність бізнесу. На практиці я стикався лише з потугами компанії TetraPak, яка вже кілька років намагається поширити вторинну переробку своєї упаковки в Україні. Можливо, хтось знає інші приклади?
10. Й останнє, власне, пов’язане не з купівлею товарів та послуг, а з добрими намірами. Кожен, хто хоче витрачати гроші з думкою про природу, може підтримати фінансово будь-яку екологічну громадську організацію України. Отримавши докладний звіт про використані кошти, Ви зможете бути впевнені, що гроші витрачені з користю для довкілля.

http://shlapak.org.ua/2008/07/buying-green/

1 коментар:

Артур Борис  сказав...

Я Артур Борис, житель / громадянин Республіки Росія. Мені 52 роки, я підприємець / бізнесмен. Одного разу у мене були труднощі з фінансуванням мого проекту / бізнесу, якби не добрий друг, який познайомив мене з містером Бенджаміном Лі, щоб отримати позику на суму 250 000 доларів США у його компанії. Коли я зв’язався з ними, пішло лише п’ять робочих днів, щоб завершити процес кредитування та перевести його на мій рахунок. Навіть маючи погану кредитну історію, вони все одно пропонують вам свої послуги. Вони також пропонують усі види позик, такі як комерційні, домашні, особисті, автомобільні. Я не знаю, як подякувати їм за те, що вони зробили для мене, але Бог винагородить їх згідно зі своїм багатством у славі. Якщо вам потрібна термінова фінансова допомога, зв’яжіться з ними сьогодні електронною поштою 247officedept@gmail.com Інформація про WhatsApp ... + 1-989-394-3740