понеділок, 27 квітня 2009 р.

Львівське сміттєзвалище в Грибовичах нарешті приноситиме користь

Біля Грибовицького сміттєзвалища у Жовківському районі на Львівщині конструюють мініелектростанцію. Минулого тижня запустили два електрогенератори. Енергію вироблятимуть із газу, який виділяється із нашарувань сміття.
Грибовицьке сміттєзвалище існує з 1956 року, займає 26,5 га. Вважається одним із восьми найбільших у Європі. Там накопичено 8 млн т побутових відходів.
Будівництво мініелектростанції — це перший етап рекультивації сміттєзвалища. Здійнює його фірма ”Гафса”. Інвестору компенсують кошти в межах міжнародного Кіотського протоколу зі збереження довкілля.
— Газ виділяється цілодобово, незалежно від пори року, — розповідає координатор робіт Роман Сабас, 49 років. — На території звалища пробурили 130 свердловин глибиною 15–25 метрів. Між ними проклали сім кілометрів трубопроводів. По трубах газ надходить на установку. Частина спалюється. А решта переробляється в електроенергію, — показує Роман. — Завдяки цій електроенергії нарешті зможе запрацювати станція очистки інфільтратів. Досі не діяла, бо не було коштів, аби підвести її до електромережі.
Зі сміття виділяється метан. Із нього одна установка виробляє 1,5 мВт/год електроенергії.
— Цього вистачить, щоб забезпечити електрикою 30-тисячний населений пункт, — припускає Сабас. — Нині електроенергія використовується тільки для зварювальних робіт і монтажу електростанції.
— Щоб енергія даром не пропадала, можна підключити шкільну котельню, — говорить сільський голова Грибовичів Ігор Пипель, 40 років, — або використовувати її для сільськогосподарських робіт. У селі люди вирощують ранні овочі. Можна було б якусь теплицю спорудити.
На Грибовицьке звалище Львів продовжує звозити сміття. Протягом 40 хв. відвантажилося 27 машин. Жовківці на березневій сесії поставили ультиматум: якщо львівська мерія не оприлюднить вибір нової ділянки під звалище і дату закриття Грибовицького, з 1 липня у Грибовичах перекриють в’їзд до полігону.
— Тут нема куди сипати — хіба до неба, — додає Ігор Пипель. — Дує вітер на село — сморід у село, дує до Львова — смердить у Львові.
70% сміття Грибовицького звалища затрамбовано, пересипано глиною. Не видно зграй чайок і вороння, які колись тут літали. Місцеві жителі й бомжі вже не ходять на звалище шукати пляшки, метал, одяг.

3 коментарі:

Анонім сказав...

Кого цікавлять акції по роздільному збору і сортуванню сміття у Львові пишіть на: eco-lviv@meta.ua

Анонім сказав...

ходять і бомжі і місцеві жителі

Анонім сказав...
Адміністратор блогу видалив цей коментар.