неділю, 31 травня 2015 р.

Просто трохи про курців

11,5 млн. українців частину своїх пенсій, зарплат та стипендій витрачають на цигарки. Активними курцями є третина молодих людей віком від 18 до 25 років. Кожен другий узалежнений від тютюну свою першу цигарку викурив у віці до 12 років. В Україні тютюнопаління стає опосередкованою причиною смерті осіб віком понад 35 років у кожному п’ятому випадку.

«25 — прогресування стількох хвороб можуть пришвидшити цигарки», - підрахували у ВООЗ. Передусім йдеться про серцево-судинні, легеневі і онкологічні. Їх же вони можуть спровокувати (тютюнопаління — один із факторів ризику). Кожен другий курець помирає через хворобу, якої міг би уникнути, якби розпрощався зі згубною звичкою.

На що хворіють курці?
- “Головна мішень, по якій б’є нікотин, - дихальна система. Курці частіше хворіють на бронхіти і пневмонії, потерпають від хронічного запалення голосових зв’язок, у них частіше діагностують рак горла і легень”, - каже лікар-пульмонолог Наталія Білик. Радить провести експеримент - пройтись вологою ганчіркою по стінах і вікнах приміщення, де люблять проводити час курці. На тканині залишиться липка коричнева речовина. Такою ж плівкою вкриті легені курця.

- Перше, що треба зробити хворим на виразку шлунка і дванадцятипалої кишки, - кинути палити. Бо до якого дорогого лікування би не вдавалися, якої би дієти не дотримувалися, здоровішими не стануть, якщо не позбудуться шкідливої звички. Отруйний тютюновий дим, потрапляючи у шлунок зі слиною, подразнює слизову, провокуючи посилене виділення шлункового соку. Клітини не здатні регенеруватися. Виразка не заживає.

Серед пацієнтів з цією важкою недугою чимало курців зі стажем. Смертність (порівняно з некурцями) — у п’ять разів вища. У 10-13% хворих, які, попри застереження медиків, продовжують палити, виразка трансформується у ракову пухлину.

- У курців практично завжди виявляють підвищений рівень холестерину у крові, що може спровокувати закупорку коронарних судин. Вони частіше хворіють на ішемічну хворобу серця (чим більшу кількість цигарок викурюють і чим довше триває сам процес, тим більший ризик). Частіше потерпають від інфаркту міокарда. У них частіше стаються повторні інфаркти. Вплив тютюнопаління на розвиток цієї недуги пов’язують з виникненням коронарного атеросклерозу, внаслідок чого з’являється ішемія серцевого м’яза та подальший його некроз. Крім того, оксид вуглецю (невід’ємний компонент усіх цигарок) перешкоджає засвоєнню кисню серцевим м’язом.

Страждають периферичні судини. Після кожної викуреної цигарки спазм триває 20 хвилин. Існує велика вірогідність, що розвинеться облітеруючий ендартеріїт, ураження артерій нижніх кінцівок (особливо якщо курець ще й хворіє на цукровий діабет).

Під час паління підвищується артеріальний тиск — може розвинутись гіпертонічна хвороба, яка потягне за собою судинні катастрофи.

Курці мають у вісім разів більший ризик атеросклеротичної аневризми аорти. Ділянка головної кровоносної судини розширюється і може розірватися. З моменту виникнення хвороби і протягом найближчих п’яти років помирає близько 75% хворих.

- Міжнародна агенція з вивчення раку двічі (у 1985 і 2002 рр.) виступала із заявою, що речовини, які містяться у тютюновому димі, є канцерогенами і можуть викликати рак губи, язика, гортані, трахеї, бронхів, стравоходу, шлунка, підшлункової, печінки, сечового міхура, нирки, матки та інших органів. За словами д.м.н., професора Володимира Анісімова, “33% всіх ракових захворювань пов’язані з тютюнопалінням”.

Чому варто розпрощатись зі шкідливою звичкою?
- З великою вірогідністю вам вдасться уникнути багатьох захворювань і прожити ту кількість років, яка записана у ваших генах.

- Зекономите гроші. Пачка цигарок коштує 15-20 гривень. Якщо викурюєте за день пачку (а так робить більшість курців), витрачаєте за тиждень від 105 до 140 гривень. За місяць — 450-600. За рік — від 5500 до 7300 гривень!

- У вашому домі більше не буде тхнути цигарками. Не доведеться часто робити ремонт. Не доведеться постійно відбілювати зуби. З вашого рота не буде смердіти, як від попільнички. Ваш одяг, волосся, тіло будуть пахнути мийними засобами і парфумами, а не тютюновим димом.

- Зможете зачати і народити здорову дитину. У вас не так швидко настане менопауза, не так швидко з’являться проблеми з потенцією.

- Ваші діти, ймовірно, також не палитимуть.

- Підвищиться ваша самооцінка.

Немає коментарів: