четвер, 22 жовтня 2015 р.

Шепетівська школа впроваджує роздільний збір сміття

Від жовтня навчально-виховний комплекс No1 у Шепетівці (Хмельницька область) почав роздільно збирати відходи.
Ініціаторами проекту "Розділяй сміття змалечку!" виступили місцеві активісти Павло Котенко, Ольга Підмогильна, Катерина Мітюк, Вадим Гудима та Віктор Балюк, які отримали міні-грант від природоохоронної громадської організації "Екоклуб".
Наразі у навчальному закладі встановили 14 спеціальних урн: 2 контейнери для збору PET-пляшок у їдальні і 12 - для використаного паперу у зонах відпочинку поряд зі звичними смітниками. Передбачається, що надалі школа самостійно буде збирати та здавати макулатуру і пластикові пляшки на переробку, а отримані за вторсировину кошти вкладатиме у впровадження заходів з енергозбереження та енергоефективності.
«Ідея влаштувати роздільний збір на рідній землі виникла під час навчання у Японії, де сортуванню сміття та повному циклу переробки відходів навчають у школі, так і в університеті, - розповідає ініціатор проекту Павло Котенко. – Поволі роздільний збір ТПВ увійде в звичку й у шепетівських школярів, які потім почнуть привчати до цього й своїх батьків».
Школярі та адміністрація НВК No1 висловили готовність збирати макулатуру і РЕТ- пляшки окремо.
Наразі шепетівські активісти мають намір впроваджувати подібні проекти в інших школах міста.
Проект "Розділяй змалечку!" отримав фінансову підтримку від ГО «Екоклуб» у розмірі 1000 гривень. Конкурс на міні-грант був оголошений на семінарі «Партнерство заради сталого розвитку громад Хмельниччини та Рівненщини», що проходив у Славуті 3-4 липня. Метою заходу було ознайомлення з особливостями реалізації програм з енергоефективності на місцевому рівні, а також можливостями спільної роботи держслужбовців та громадських активістів заради якісного та енергоефективного життя в громадах.
Примітно, що учні 4, 8 та 9 класів Шепетівського НВК No1, який входить у перелік шкіл сталого розвитку, мають спеціалізовані уроки із вивчення методів енергозбереження та раціонального використання ресурсів.
Джерело

Немає коментарів: