понеділок, 20 липня 2020 р.

Воскові серветки — зручний і красивий засіб для зберігання харчів

Свої перші воскові серветки я виграла торік, під час акції липеньбезпластику2019 :) Потім захопилася даруванням і ширила комплекти світом (чудовий подарунок!). Зараз у мене на господарстві вироби uf.bee, moia.bdzhilka і zhortok.
З чого робиться?
Бавовняна тканина, просочена сумішшю бджолиного воску, олії (жожоба, оливкова — використовують різні), соснової живиці.



Як діє?
Усі компоненти забезпечують свіжість продукта, при цьому тканина не створює парникового ефекту (не можна добути воду з рослин в екстремальних умовах), а віск не дозволяє рідині негайно випаруватися, як це буває у кукурудзяних торбинках.

Як користуватися?
Взяти в руки серветку і трохи потримати. Від тепла рук вона трохи розм'якне. Потім покласти всередину продукт і загорнути. Серветка прийме потрібну вам форму. Можна таким самим чином накрити скляну банку.

Що не можна?
Нагрівати, бо віск розплавиться. Себто: мити гарячою водою, сушити на батареї, прасувати, накривати запарену вівсянку, що там ще? Загортати сиру рибу і м'ясо. Не люблю класти крихкий хліб (спочатку обгорніть в хустинку чи ще щось, бо крихти неприємно прилипають). Але це я, інші нормально до цього ставляться. Ага, і зберігати три місяці не рекомендую :)

Як доглядати?
Сполокати під холодною водою і висушити. Якщо зноситься (вони зношуються!), є рецепти, як її освіжити (в духовці, на деку і пергаменті). Є також такі "таблетки", де вже приготована суміш для намазування.

Як утилізувати?
Можна порізати на смужки і взяти в мандрівку чи на табір, щоб використати при розпалюванні ватри. Можна закопати в землю.

Де взяти?
Крім згаданих вище виробників є ще багато інших майстрів і магазинів. Можна навчитися робити на майстер-класах, коли такі будуть, пробувати самому (погуглити інструкцію). Для мене при придбанні важливо, чи можу я забрати товар самовивозом, щоб не витрачати гроші, зусилля, час, пакування, чийсь бензин.

Практично все, що я тут написала, кожен виробник вкаже на товарі.

Немає коментарів: