вівторок, 6 квітня 2010 р.

Екологічне прання

Цією публікацію розпочинаю серію статей на тему екологічного прання. Хочу одразу застерегти: більшість запропонованих тут рецептів уже випробувані у моїй пральній машині. Результат нічим не гірший за прання порошком; натомість немає набридливого неприродного смороду, який супроводжував річ майже весь час носіння.

На жаль, традиційні пральні порошки негативно впливають на ресурси планети. За допомогою різних хитрощів ми можемо зменшити негативний вплив пральної машини на навколишнє середовище, отримуючи чисті і пахучі речі.
По-перше, слід бути уважними із кількістю порошку, яку використовуєте. Більша кількість порошку не пере краще, а навпаки - забруднює, бо надлишок осідає на одязі разом з часточками бруду, і при контакті з гарячою праскою чи зі світлом тканина руйнується і  вицвітає.
Є різні реальні альтернативи, які дозволяють нам зменшити кількість порошку і водночас вивести плями, дезінфікувати і пом’якшити одяг, не використовуючи хімічні речовини.
Виведення плям
Універсальним засобом є господарське мило. Досить потерти брудні ділянки вологою мильною шматкою, зачекати кілька хвилин чи навіть годину і покласти речі в пральну машину. Мило чудово відпирає комірці і манжети. Для іржавих плям використовуйте сіль і лимон, а для плям на білих тканинах 11% розчин перекису водню або лимон.
Додаткові миючі засоби
Додаткові миючі засоби - це не що інше, як звичайний порошок, але дуже концентрований. Вони потрібні для того, щоб знежирити і вивести плями. Замість додаткових миючих засобів додайте до нерозчиненого прального порошку 2 ст. л. грубої солі. Якщо ви використовуєте рідкий пральний засіб, покладіть сіль безпосередньо в барабан. Сіль закріпляє кольори, виводить плями, допомагає відбілити і зменшує кількість піни в пральній машині.
Щоби випрати речі, які погано відпираються, додайте до порошку 1-2 ст. л. кальцинованої соди. Сода має властивість пом’якшувати воду, внаслідок чого збільшується миюча сила порошку.
Відбілювачі
Слід уникати хлорки і перборату натрію, бо вони сильно забруднюють і агресивно діють на речі. Наприклад, після хлорки речі жовтіють на світлі. Замість них використовуйте перкарбонат натрію (відбілювач на основі кисню, активний вже при 30 градусах) або 11% розчин перекису водню. Додайте 2 ст. л. одного або іншого до порошку і наставте на машині температуру максимум 40 градусів.
Пом’якшувач
Традиційні пом’якшувачі не впливають на волокна тканини, а обгортають їх слизькою плівкою, щоб створити відчуття м’якості, але це не дає порошку проникати в тканину, і тому він не пере відповідним чином. Крім того, складники, які використовуються при виробництві пом’якшувачів, дуже погано розкладаються природнім шляхом і утворюють "пластмасові кульки" в пральній машині, які вбирають в себе все: наліт, порошок і бруд. Замість пом’якшувача треба використовувати розчин: 2 частини білого (столового) оцту і 1 частина води, яким наповнити відділення для пом’якшувача. Оцет не слід наливати разом з порошком.
Речі не матимуть запаху оцту, навпаки, збережеться запах порошку і тканини будуть добре випрані і дуже м’які, особливо джинси і твердіші тканини. Оцет має властивість нейтралізувати погані запахи і дезінфікувати.
Дезинфікуючі засоби
Звичайне прання в пральній машині є достатнім для дезинфекції речей, оскільки видаляє 98% бактерій. Випраний одяг не має мікробів, які можуть зашкодити дітям і дорослим. Якщо ж ви хочете провести додаткову дезинфекцію, додайте 5 краплин ефірної олії чайного дерева до пом’якшувача (оцту). Крім того, перекис водню і перкарбонат мають бактерицидну дію.
Догляд за пральною машиною
1 або 2 рази на місяць зробіть цикл прання без речей при 90 градусах, з 500 мл білого (столового) оцту, налитого безпосередньо в барабан. Оцет розчиняє наліт, залишки порошку, бруд і жир, не даючи утворитись поганим запахам.
Велику кількість хімічних речовин, поєднаних докупи (пральний порошок, додаткові миючі засоби, відбілювач, дезінфікуючі засоби т. д.) важко виполоскати, і вони залишаються на речах і не лише викликають алергічні реакції, особливо у дітей, а й величезне забруднення води.

За джерелом http://www.erboristeriadelborgo.it переклала Катруся Свідзинська

Немає коментарів: